Hirdetés

2024. március 19. (kedd) József, Bánk

Baja

2013. 06. 19. 11:34:34

Tikkasztó meleg!

Szerdán derült idő lesz, csak néha jelennek meg felhők az égen. Nem lesz eső. Tikkasztó meleg lesz 31-37 fokos maximumokkal. Alig élénkülhet meg a szél. Csütörtökön és pénteken semmit sem változik az idő: marad az országos hőség, néhol 35 fok feletti forróssággal. Éjszakánként is csak 20 fok köré hűlhet le a levegő.

Szombaton már gyakrabban növekedhet meg a felhőzet, de így is csak elszórtan alakulhat ki frissítő zápor, zivatar. Marad a kánikulai meleg. Vasárnap szórványosan valószínű zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás és jégeső is kialakulhat. Megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik az északnyugati szél.

Megnő a reakcióidő, tompulnak a reflexek és a gyalogosok is bágyadtabban közlekednek.

A baleseteknek köze lehet a hirtelen jött kánikulához is, hőségben ugyanis veszélyesebb közlekedni – hívja fel a figyelmet a rendőrség. A járművezetők ilyenkor kevésbé koncentrálnak, figyelmetlenebbek, türelmetlenebbek, hajlamosabbak az agresszív, durva szabálysértésekre is, megnő a reakcióidő, tompulnak a reflexek, így sokkal nagyobb figyelmet követel a járművezetés.

A szakemberek ezért azt kérik az autósoktól, vezessenek kipihenten, álljanak meg többször felfrissülni, fogyasszanak elég folyadékot, és a gépkocsiban midig legyen kellő mennyiségű hűtött ásványvíz vagy üdítő. A nyári hőségben egyébként a gyalogosokra is jellemző a bágyadt közlekedés, sokszor nem néznek körül, mielőtt lelépnének az úttestre, így erre is érdemes figyelni.