Hirdetés

2024. március 19. (kedd) József, Bánk

Baja

2015. 02. 08. 16:56:15

Lakossági tájékoztató

A Baja Energetika Kft. ezúton tájékoztatja a tisztelt Felhasználókat/Díjfizetőket a téli hónapra vonatkozó fogyasztásokról, a felújított és fel nem újított távhővel ellátott épületek közötti energiamegtakarítás mértékéről, illetőleg a Társaság kintlévőségének helyzetéről.

Átlaghőmérsékletek, távhő fogyasztási mérték

A 2014. december hónap enyhébb, a 2015. január hónap hidegebb volt, mint az előző éveké. A havi átlaghőmérsékleteket az alábbi táblázat tartalmazza:

Havi átlaghőmérséklet                                Havi átlaghőmérséklet

2013. november 8,5 °C                               2014. november 9,4 °C

2013. december 1,5 °C                               2014. december 4,42 °C

2014. január 3,8°C                                      2015. január 3,37 °C

A 2014. január havi lakossági távhő-fogyasztáshoz képest a 2015. január havi távhő-fogyasztás 1378,7 GJ-al nőtt, ami nagyságrendileg megegyezik 510 db távhős lakás decemberi vagy januári távhő felhasználásának mértékével. Ez a távhő-felhasználás voltaképpen 25% növekedést jelent a Baja Energetika Kft. által távhővel ellátott lakossági felhasználók esetében a 2014. január havi összes lakossági hőfogyasztáshoz viszonyítva.

A legnagyobb napi fogyasztás épp az évfordulóhoz, vagyis 2014. december 31. – 2015. január 1-re esett, ezekben a napokban volt a leghidegebb Baján. A minimum hőmérséklet adataink szerint -13,1 °C hideg volt.

Távhős társasházi lakások felújítása

Az azonos méretű, de eltérő fekvésű és épületenergetikai tulajdonságú lakások távhő felhasználása között jelentős a különbség. A 2015. januári távhő-fogyasztási adatok ismeretében elmondható, hogy tényszerűen 60% körüli energiamegtakarítás várható a gépészetileg átalakított, nyílászárót cserélt és hőszigeteléssel is rendelkező társasházi lakások esetében azokhoz a lakásokhoz képest, ahol még semmilyen felújítás nem történt. Ez a nagyságrend jelentkezik fűtési célú távhőszolgáltatás esetében forintális megtakarításként is. Az energetikai korszerűsítések esetében elmondható, hogy Társaságunk szakmailag maximálisan támogatja és segíti a társasházi fejlesztéseket, mivel a több mint 30 éves társasházi épületgépészet minden esetben felújítást igényel. A Baja Energetika Kft. kiemelten szem előtt tartja az ellátásbiztonságot, azonban ehhez elengedhetetlen, hogy a felhasználók tulajdonát képező épületgépészeti rendszer is műszakilag megfelelő legyen. Ehhez kapcsolódóan Társaságunk felhívja a távhős Társasházak lakóinak figyelmét, hogy megjelent az „Otthon melege” elnevezésű, épületenergetikai és gépészeti felújításokat támogató pályázat, mely kapcsán Társaságunk a pályázaton való indulásra buzdít minden Felhasználót.

Kintlévőség

Kintlévőség esetében elmondható, hogy az a fűtési szezon indulásával növekvő tendenciát mutat. Sok év tapasztalata alapján megállapítható, hogy a nyári időszakban – amikor nincs fűtési célú hőfelhasználás - nagyobb hajlandóság mutatkozik a tartozások rendezésére. A Baja Energetika Kft. kintlévősége 2013. évhez viszonyítva 2014. évben csökkent nagyságrendileg 10 millió forinttal (36,15 Millió Ft), amihez vélhetően hozzájárul a rezsicsökkentés kedvező hatása is, valamint a Társaság következetes eljárása a tartozók körében, azaz a használati melegvíz szolgáltatás tartozás rendezéséig való felfüggesztése.

2015. február 6.

Kajtár Zsolt

ügyvezető igazgató