Hirdetés

2024. április 16. (kedd) Csongor

Kultúra

2020. 02. 11. 8:53:49

Könyvtári programok

Februárban is folytatódnak bizonyos sorozataink, emellett egyedi rendezvények is lesznek. Ezúttal első három eseményünk beharangozóját küldöm, a többit majd legközelebb. Megszokott programajánlómon túl most egy, a rendezvények előtti, akadozó kölcsönzés megkönnyítésére munkatársnőim megoldási javaslatát teszem közhírré, valamint egy megjelenésre váró, alapvetően bajai ipartörténeti könyvről írok részletesen, mivel a szerző előfizetőket vár ahhoz, hogy kellő példányszámban jöhessen ki a nyomdából a kiadvány.

“Szolgálati közleményként” egy felmerült gondra szeretnék megoldást javasolni, munkatársnőim jelzése-kérése alapján. Visszatérő probléma, hogy a rendezvényre érkező, de előtte még kölcsönözni óhajtó olvasóink a már eltolt bútorok miatt nem férnek hozzá a polcokhoz, így nem tudnak mit kivinni. Azt szeretnénk kérni, hogy aki előre tudja, hogy este ellátogat adott rendezvényünkre és egyúttal könyvet-könyveket is keresne, legyen szíves napközben telefonon, e-mailben, facebookon jelezni felénk, hogy mit szeretne olvasni, vagy ha nincs konkrét címe, akkor műfajt-témát adjon meg és a könyvtárosok előkészítik estére, így mindenki jól jár!!

Az általunk is árusított könyvek szokásos listáját ezúttal is csatolom, emellett külön ajánlóban felhívnám a figyelmet egy készülő kiadványra, melyet előjegyeztetni lehet március 15-ig, kedvezményes, 5.000,- Ft-os áron könyvtárunkban! Borító mellékelve!

Tajti Péter: Gázgyár a Sugovica partján – A bajai gázszolgáltatás története c. kötete a címnél sokkal több tartalommal bír:

Az album rendkívül részletesen, gazdag kép és dokumentum anyaggal dolgozza fel a város és gázszolgáltatása ─ valamint az iparág ─ több, mint 130 éves történetét.

Olyan ritka és érdekes események is szerepelnek benne, amelyeket csak ebből a műből lehet majd megismerni:

- Szerb megszállás, majd a Baranya-bajai Szerb-magyar Köztársaság alatti időszak megismerése és a bajai, szabadkai és újvidéki gázgyárak szerb irányítás alá kerülése,

vagy a jogosulatlan tulajdonos által eladott gázgyár város általi megváltása és eredeti szerződés előkerülése.

- Olvasható lesz, hogy miért és hogyan valósult meg Baja város villamos energiával való ellátása a gázgyár által, majd később hogyan növekedett ez a gázgyár regionális áramszolgáltató vállalattá.

- Hogyan történt Baranya, Pest-Pilis-Solt-Kiskun és Bács-Bodrog vármegyék egyes részeinek bevonása a villamos energiaszolgáltatásba.

- Érdekesség az 1944-es bajai Duna híd lebombázása utáni 35 kV-os dunai villamosvezetéki átfeszítése (légvezeték) 600 méteres hosszon,

- vagy az 1956-os jeges árvíz során hogyan védték meg a várost és a gázgyárat az árvíz rombolásától.

- Megismerhetővé válik, hogy a kis bajai gázgyár hogyan és miért valósította meg Kecskemét város földgázellátását, majd hogyan került a hazai energetikai óriás vállalat, az Országos Gáz- és Olajipari Tröszt részévé.

Mindezek mellett nagyon sok korabeli bajai képeslapon mutatja be az adott időben működött gázlámpákat, illetve a Sugovicát a gázgyárral.

"Boszorkányok márpedig vannak!" - Boszorkányüldözés Európában és "boszorkányperek" a Magyar Királyságban

- Nem varázslásról és nem babonaságokról fogok "mesélni", hanem a valós történelmi tényeket fogom elmondani, a boszorkányüldözés kialakulását, okait és következményeit fogom ismertetni. Természetesen ismert európai és magyar történelmi személyek ellen indított un. boszorkányperek hátterét is megvilágítom majd – írja előzetesében Tircsné dr. Propper Valéria. Február 10. (hétfő) 18 óra. Belépőjegy nincs. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Bajai Honpolgár-estek 2./6.: Legendák, tévhitek és a valóság Móricz Zsigmond életéből

- A 20. század végén a Móricz Zsigmond iránt megnövekedett irodalomtörténeti érdeklődés több megválaszolatlan kérdéssel nézett szembe. Ha nem az a zsúpfedeles épület volt az író szülőháza, amelyre az emléktábla került Csécsén, miért éppen azt jelölték meg? Az író állításával szemben, aki Péter-Pált vallotta születésnapjának, a lexikonok miért ragaszkodnak július 2-ához? Felrobbant-e az a bizonyos tüzesgép, vagy felrobbantották? Csibével kapcsolatosan Móricz Virág, az író lánya az apjáról szóló könyvében miért csak a féligazságot hozta nyilvánosságra? Ki az apja az író fogadott fiának, Móricz Imrének? Ma már a kérdések többségére ismerjük a választ. De nem mindegyikre. Az előadás célja a Móricz köré fonódó legendák oszlatása. Előadó: dr. Hamar Péter, a III. Béla Gimnáziumban érettségizett 1961-ben, majd az ELTE-n szerzett tanári oklevelet. A Móricz Zsigmond utolsó szerelme, a Ködösítés nélkül és a Móricz Zsigmond művei a filmvásznon című köteteiben olvashatók az íróval kapcsolatos kutatásának eredményei. 2013-ban jelent meg Anzikszkártyák Bajáról címmel novelláinak gyűjteménye. A Bajai Honpolgárnak is rendszeres szerzője. Február 13. (csütörtök) 18 óra. Belépőjegy nincs. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Fényképezőgéppel a világ körül - Utazás a Trullik földjére

- Egyedülálló élmény eljutni az olasz csizma sarkába. A közel 2000 Km-es út megtétele során megcsodálhatjuk Loretto, San Giovanni Rotondo, Gargano-fésziget, valamint megtekinthetjük Bari, Lecce, Otranto, Matera és Alberobello építészeti szépségeit. Kurityák Mihály képes úti beszámolója február 17. (hétfő) 18 óra.

Zalavári László