Hirdetés

2024. március 19. (kedd) József, Bánk

Vallás

2012. 09. 08. 11:55:53

Búcsú Vodicán

Az idei évben szeptember 8-án és 9-én, azaz most hétvégén tartják a hagyományos vodicai (máriakönnyei) búcsút, mely Kis(boldog)aszszony napjához (Szűz Mária születésnapjához) kapcsolódik.

 

Az ünnep idén éppen egybeesik a búcsú első napjával. A kegyhelyen az első szentmise szombaton délelőtt 11-kor lesz, melyet Gál József atya, a Barátok temploma új káplánja mutat be. Délután egészen az esti szentmiséig rózsafüzér imádság lesz a szabadtéri oltár előtt, illetve gyónási lehetőség. Szombaton kivételesen este 7-kor kezdődik az énekes szentmise, melyet a szentbeszéddel együtt dr. Korzenszky Richard OSB, a Tihanyi Bencés Apátság perjele mond. Ezt a gyertyás-szentséges körmenet követi. Utána a Barátok temploma ifjúsága tart zenés szentségimádást, majd a hívek rózsafüzért imádkoznak. Éjszaka 11-kor a búcsúsok halottaiért mond szentmisét Fülöp Ernő plébános. Vasárnap az első szentmisét reggel 6-kor a kápolnában

ugyancsak ő mutatja be. 7 órakor Kistamás István dusnoki plébános fog misét mondani a

szabadtéri oltárnál. 8-kor lesz a kápolnában a horvát nyelvű szentmise, melyet egy szabadkai ferences atya tart, majd 9-kor a német nyelvűt Szauter Róbert nemesnádudvari plébániai kormányzó úr.

10 órakor kerül sor az ünnepi nagymisére, melyet a hagyományoknak megfelelően dr. Bábel Balázs, Kalocsa-kecskeméti érsek úr mutat be. A búcsúi nagymisére idén is megy a Szent László ÁMK által szervezett gyalogos zarándoklat, a prosecció. Az idei máriakönnyei búcsú szokás szerint délután 3 órakor litániával zárul.