Hirdetés

2024. március 19. (kedd) József, Bánk

Rendőrség

2012. 10. 03. 14:21:38

Fokozott rendőri ellenőrzés a termények és erdők védelmében

A Bajai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési munkája során különös figyelmet fordít azon bűncselekmények visszaszorításra, amelyek természeti javainkban, vagy közvetlen környezetünkben okoznak pusztító hatást. Az ide tartozó cselekmények közül a terménylopás, a falopás, az illegális fakitermelés, és illegális fakereskedelem bűncselekményeivel szemben rendőreink a kellő szigorral lépnek fel.

A betakarítási időszak kezdete óta a Bajai Rendőrkapitányság fokozott ellenőrzéseket tartott a külterületeken, a mezőgazdasági területek közelében és az oda vezető utakon. A visszatérő jelleggel végzett ellenőrzések különböző napszakokban történtek, és elsődleges célja volt, hogy megelőzzék a betakarítási munkák idején a terménylopást és egyéb bűncselekményeket.  

A külterületek fokozott ellenőrzés tovább folytatódik. A bajai kapitányságon külön egység alakult, amelynek feladata a külterületek ellenőrzése, az ott élő lakosság személy- és vagyonbiztonságának javítása, továbbá a természeti javak, erdők védelme. 

Ezen felül a rendőrség az érintett erdészetekkel, valamint Baja Város Közterület-felügyeletének munkatársaival közösen rendszeresen végez majd ellenőrzéseket bűncselekmények megelőzése, valamint visszaszorítása érdekében. A megelőzés érdekében számítunk azonban az erdőtulajdonosok és erdőkezelők tevékenységére is. Lehetőségük szerint többször látogassák meg a kezelésükben álló területet, ellenőrizzék annak sértetlenségét. Bármilyen jogsértő cselekményt tapasztalnak, a lehető legrövidebb időn belül értesítsék a Bajai Rendőrkapitányságot.

A korábbi évek tapasztalatai szerint a fűtési szezon közeledtével több alkalommal bukkannak fel házaló, alkalmi tüzelőanyag árusok, akik főleg idős személyeknek kínálják a télire való tűzifát. Sajnos több esetben előfordult, hogy a gyanútlan vásárlókat bizony becsapták, megkárosították, hiszen nem a megbeszélt minőségű és mennyiségű árut szállították le részükre, valamint feltehetően bűncselekményből származó fát kínáltak megvásárlásra. A csalók jellemzően a megrendelt faanyag mennyiségének mérésekor csapják be gyanútlan áldozatukat, és amire a sértett rájön a csalásra, addig az elkövetők már messze járnak. Másik bevett trükk, hogy nem a megbeszélt minőségű fát szállítják le, és ekkor is gyorsan tovább állnak.  

Bizonytalan eredetű faanyagot ne vásároljanak! Gyanús személyek megjelenése esetén vagy gyanús eredetű rakományt szállító teherautót észlelve értesítsék a rendőrséget a 107,112-es ingyenes segélyhívószámok, vagy a 79/540-100-as ügyeleti telefonszám egyikkén.  

 

Baja, 2012. 10. 03.                                                             Putnik Zoltán