Hirdetés

2024. március 19. (kedd) József, Bánk

Rendőrség

2012. 10. 16. 13:13:36

Óvják értékeiket a külterületeken is!

A Bajai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési munkája során különös figyelmet fordít a külterületeken élők személy-és vagyonbiztonságára, valamint az itt található értékek megóvására. A Baja környéki tanyákon élő emberek személy- és vagyonbiztonsága érdekében, továbbá az itt elkövetett bűncselekmények megelőzés valamint visszaszorítása érdekében a Bajai Rendőrkapitányságon megalakult a tanyavédelmi csoport, amely megalakulásának igényét lakossági fórumok előzték meg.

A 4 fős csoport tagjai a tanyavilágban élőkkel rendszeres kapcsolatot tartanak fent, és fokozott járőrszolgálatot teljesítenek. Munkájukat további rendőri erők segítik, valamint a Közterület-felügylet munkatársaival is közös szolgálatokat teljesítenek a külterületeken. Ugyancsak megszervezésre került a polgárőrség tanyasi polgárőr csoportja, amely a jövőben létszámát tekintve folyamatos bővítésre kerül.

A vagyon elleni bűncselekmények megelőzésében sokat tehetnek azonban a külterületeken található ingatlanok tulajdonosai is. Gyakran előforduló probléma, hogy a bűnelkövetők lakatlan, hosszabb ideig őrizetlenül hagyott ingatlanokra hatolnak be, ahol az otthagyott értéktárgyakat eltulajdonítják. Felhívjuk azon ingatlan tulajdonosok figyelmét, akik a nyár végétől már ritkábban látogatják a külterületen lévő tanyát, hobbikertet vagy üdülőt, hogy ott értéktárgyat ne hagyjanak hosszabb időre őrizetlenül. A kerti kisgépeket, szerszámokat, szivattyúkat, termelő eszközöket, műszaki cikkeket lehetőség szerint vigyék haza, helyezzék biztonságba.        

Az ilyen típusú bűncselekmények esetében rendkívül fontos a megelőző tevékenység!

 

Először a bejutást kell megakadályozni. Mindenekelőtt az ajtókat, ablakokat kell biztonsági ráccsal ellátni, itt természetesen a pinceablaktól a külső padlásajtóig, a szivattyú aknától a szerszám tárolóig mindegyiket védeni kell. A létrát sem szabad az udvaron hagyni, felkínálni a padlásajtó vagy az emeleti ablak betörésének lehetőségét! Az ajtókat biztonsági zárakkal lássák el. Egyre több üdülő- és külterület közelében működik vagyonvédelmi riasztórendszert üzemeltető vállalkozás. Mérjék fel ezeket a lehetőségeket is, és amennyiben mód van rá, az épületet szereltessék fel úgynevezett hangos- vagy néma riasztással üzemelő elektronikus védelmi berendezéssel.

Ugyancsak ajánlatos rendszeresen látogatni a külterületei, ideiglenesen lakatlan házakat, hogy időről-időre meggyőződjenek azok sértetlenségéről.

Amennyiben mégis bűncselekmény sértettjeivé válnak, haladéktalanul értesítsék a Bajai Rendőrkapitányságot a 79/540-100-as, vagy a 107,112-es ingyenes segélyhívó számok egyikén.

 

Baja, 2012. 10. 16.                                                                             Putnik Zoltán