Hirdetés

2024. március 19. (kedd) József, Bánk

Baja

2013. 06. 07. 21:44:16

Akár 10 méteres víz is lehet!

Péntek délután a Petőfi-szigeten, a Tejes mentén húzódó töltés építési munkálatai mellett tartott sajtótájékoztatót Zsigó Róbert, Baja város polgármestere. Bejelentette: reggel elérte a 800 cm-t a víz magassága, ezért elrendelte a II. fokú készültséget. A jelen vízügyi előrejelzések szerint az ár csütörtök hajnalban várhatóan 970 +- 30 cm-es magasságon fog tetőzni! Homok és zsák a IV. Károly rakparton, a Halászparton és a Petőfi-szigeten vételezhető. Utóbbin épül az ideiglenes gát, ami a sok önkéntesnek köszönhetően elkészül időben.

A Nagy-Pandúr-sziget kiürítését előbbre kellett hozni, péntek reggel 8 óráig kitelepítettek-kimenekítettek minden ott lakót, akiket a Szenes utcai kollégiumban helyeztek el.  A gázt is kikapcsolták a Pandúron. Dunafürdővel együtt itt is a vízirendőrség, ill. a szárazföld felől a rendőrség őrzi a területet. A Petőfi-szigeti kitelepítésének is vasárnap délig meg kell történnie, utána  már csak a védekezésben érintettek mehetnek le. Viszont mivel szombaton néhány rendezvényt (ponty-poronty úszóverseny, teniszverseny, lakodalom) tartanak lent, ezért addig nem zárják le a szigetet, de gépjárművel reggel 6 órától tilos lesz behajtani! Parkolónak a főtér jelentős részét jelölik ki, a városháza előtti szakaszon kívül!
Zsigó Róbert arra kér mindenkit, hogy a városhoz tartozó, a Halászparttól a IV. Károly rakpartig tartó töltésen kismotorral, kerékpárral ne akadályozza a védekezési munkálatokat! A szórakozóhelyek tulajdonosait, üzemeltetőti arra kéri a polgármester úr, mivel árvízi védekezés van, ezért fokozottan ügyeljenek a rendezvényeik biztonságára és arra, hogy a szabályokat tartsák be!
A helyi védelmi bizottság elnöke, dr. Szenoradszki Endre, a járási hivatal vezetője elrendelte, hogy  mától Baja és Szeremle között 60 km/órás sebességgel lehet csak közlekedni és vadveszélyt jelző táblákat tettek ki. Hasonló korlátozás lép érvénybe szombaton az 51-es főúton az M9-es úti a körforgalom és Baja között. 
A védelmi törzs egyébként minden nap, szombaton és vasárnap is ülésezik. Zsigó Róbert valamennyi segítő munkáját köszöni. Nagyon sok önkéntes van, akinek a segítségére számítanak!