Hirdetés

2024. március 19. (kedd) József, Bánk

Baja

2013. 06. 17. 11:42:24

Erdélyben jártak az MNÁMK-sok

A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának hetedikesei a „Határtalanul” pályázatnak köszönhetően ötnapos kirándulást tettek Erdélyben. Az utat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta 680000 Ft-tal.

Bajainé Bischof Erzsébet osztályfőnök és projektvezető tanár tájékoztatása szerint a tanulók már az utazást megelőzően kiváló kapcsolatot építettek ki interneten későbbi szállásadóikkal, a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola, hasonló korú diákjaival.

A huszonkét iskolásból és három pedagógusból álló csoport június 5-én kelt útra. Első nap megtekintették Nagyvárad, Kalotaszeg, Kolozsvár, Torda, Marosvásárhely, Székelyderzs, és Székelykeresztúr nevezetességeit, kiegészítve a Sebes-Kőrös, a Fenes völgye földrajzi látnivalóival. A következő nap Székelyudvarhelyen és Segesváron telt. Felkeresték többek között a Tamási Áron Gimnáziumot, a Benedek Elek Tanítóképző Főiskolát, és mindkét irodalmi személyiség szobrát. Meglátogatták a Móra Ferenc Általános Iskolát és - vendéglátóik kíséretében - Segesváron sem hagytak ki egyetlen értékes helyszínt sem. Szebbnél szebb helyek maradtak a harmadik napra is: Szejke, Farkaslaka, Korond és Parajd, a maga egyediségeivel. Majd következett a negyedik nap, és benne: Zeteváralja, Gyergyószentmiklós, a Gyilkos-tó, a Békás-szoros, Csíksomlyó és Csíkkarcfalva, a hozzá tartozó legendákkal. Hazautazás előtt Vajdahunyad, Déva és Arad szerepelt a programban. Ajándékokat vittek a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei számára.

Hazaérve élménybeszámolóval zárták a projektet, az iskola tanulóifjúságának videó és fényképes bemutatót tartottak.