Hirdetés

2024. március 19. (kedd) József, Bánk

Rendőrség

2013. 10. 30. 21:09:02

Halottak napi rendőri biztosítás

A közelgő Halottak napi kegyeleti ünnepre - az esetleges bűncselekmények megelőzése és a forgalom zavartalan biztosítása érdekében - fokozottan készül a Bajai Rendőrkapitányság. Október 29-étól kezdődően rendőreink ellenőrzik a temetők környékét és az odavezető utakat. Feladatunk a temetőkben és azok környékén nyitástól zárásig folyamatos illetve visszatérő jelleggel rendőri jelenlét biztosítása. A kegyeleti ünneppel kapcsolatosan a rendőrség október 29-án 12.00 órától november 04-én 24.00 óráig megfelelő létszámmal vesz részt. Az ünnep zavartalanságának biztosításában segítségünkre lesz a Polgárőrség, valamint Baja Város Közterület-felügyelete.

A nagy tömegek megjelenése szempontjából releváns helyeken portyaszolgálatot teljesítenek rendőreink a zsebtolvajlások, gépjármű feltörések, lopások, a temetőkben a sírrongálások, kegyeletsértő cselekmények, viráglopások megelőzése, felderítése érdekében. Ugyancsak fontos feladat elsősorban a temetők környéki közlekedési csomópontokban a forgalomtorlódás megelőzése, szükség esetén rendőri forgalomirányítással. Ezekben a napokban a pályaudvarokon nagyobb tömeg megjelenésére számítunk, ezért itt is fokozott rendőri jelenlétet kívánunk biztosítani. A kegyeleti ünnepet megelőzően a rendőrség bűnmegelőzési felhívásokat juttatott el az egyházak valamint intézmények részére, hogy ezzel is segítse a temetőbe látogatókat érétkeik védelmében.   
Szükség van azonban a lakosság megelőző tevékenységére is! Amennyiben útnak indulnak csak a legszükségesebb értéktárgyakat tartsák maguknál. Az úgynevezett alkalmi lopások elkerülése érdekében, célszerű egyfajta védelmi mechanizmust kialakítani, amely hatásos az értékek megóvására.  Az őrizetlenül hagyott vagyontárgyak, mint például a kerékpárok, csomagok, táskák, illetőleg egyéb értékek könnyű prédát jelentenek az elkövetőknek, amelyeket fizikai erőszak alkalmazása nélkül is, könnyedén eltulajdoníthatnak. 
A kerékpárlopások megelőzése érdekében jól látható, forgalmas helyen zárják le kerékpárjaikat, ahol a gyalogos forgalomnak legalább minimális visszatartó ereje van a tolvajokkal szemben! A tartozékokat, mint pl.: sebesség mérő órát, lámpát, kulacsot, pumpát, illetve mindazt, ami mozdítható a kerékpárról, vegyék le és vigyék magukkal! Jegyezzék fel kerékpárjaik azonosításra alkalmas jellemzőit, ismertető jegyeit (típus, vázszám, méret, szín, felszerelések, sérülések, stb.)! Használjanak legalább két, jó minőségű, masszív zárat! A lakat (zár) lehetőleg olyan legyen, amely a vázat és a kerekeket is átéri! A kerék és a váz legyen mindig együtt, egy stabil tárgyhoz (pl. fa, kerékpártároló, korlát, stb.) rögzítve! 
Fontos, hogy az értékeikre mindig ügyeljenek! A pénz- és irattárcát ne a táska, kosár tetején tartsák, de még a nadrág hátsó zsebeiben sincsenek biztonságban, csak a belső zsebek kínálnak megfelelő védelmet. Pénzüket kisebb címletekben, több helyen, irataikat pedig a lakás- és gépkocsijuk kulcsaitól elkülönítve tárolják! Hűvösebb időben a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebükbe, ezért külső zsebben ne tartsanak értéket! Tömegközlekedési eszközökön, különösen a fel- és leszállások alkalmával figyeljenek környezetükre, kézi-, illetve válltáskájukat szorítsák testükhöz és azt mindig tartsák maguk előtt. 
Számítsanak az utakon és a temetők környékén megnövekedett forgalomra, ezért türelmesen, nagyobb odafigyeléssel közlekedjenek. A temetők környékén rendőreink segíteni fogják a forgalom zavartalanságát és folyamatosságát, kérjük, hogy türelmükkel és megértésükkel segítsék munkájukat. A leparkolt gépkocsiban ne hagyjanak mások számra is jól látható, könnyen elérhető helyen értéktárgyat, mobiltelefont, navigációs eszközt, kézitáskát. 
Ha mégis megtörtént a lopás, és észre is vették, ne szálljanak szembe a támadóval, mert általában többen vannak, és kiszámíthatatlanok a reakcióik! Hívjanak segítséget, és mielőbb értesítsék a rendőrséget vagy a legközelebbi szolgálatot teljesítő rendőrt!

Baja, 2013. 10. 30                                                         Bajai Rendőrkapitányság