Hirdetés

2024. március 19. (kedd) József, Bánk

Rendőrség

2014. 02. 20. 15:30:09

Óvakodjanak a trükkös tolvajoktól!

Önkormányzati dolgozónak kiadva magukat bűnözők kerestek fel gyanútlan lakosokat az elmúlt hetekben Baján és környékén. Segélyosztás és uniós pályázat útján megvalósuló kedvező ingatlan felújítás ürügyével kértek bebocsátást, később azonban ellopták az időskorú sértettek pénzét. A bűncselekmények elkövetőinek elfogása érdekében nagy erőkkel nyomoz a Bajai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya.  

Az elmúlt hetekben Baján és környékbeli településeken egyes bűnözők jellemzően időskorú személyeket kerestek fel otthonaikban. A jól öltözött, jó megjelenésű nők és férfiak önmagukat önkormányzatai szakembernek adták ki, és különböző segélyosztás valamint uniós pályázat útján megvalósuló kedvező ingatlan felújítás ígéretével kértek bebocsátást a lakásokba, ahol aztán a gyanútlan házigazda figyelmét elterelve készpénzt loptak el. Az elkövetők jellemzően sosem „dolgoznak” egyedül. Küllemük többnyire ápolt, rendezett, modoruk megnyerő, ezért könnyebben beférkőzhetnek az emberek bizalmába. Hihető, életszerű történeteket mondanak el, melyek célja minden esetben a figyelemelterelés.

A hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy idegen személyt sose engedjenek be otthonaikba, amíg a látogató személyazonosságát és látogatásának pontos célját hitelt érdemlő módon nem igazolta. Fontos tudnivaló, hogy az önkormányzatok valódi munkatársai fényképes igazolvánnyal, vagy hivatalos megbízólevéllel rendelkeznek, amit esetleges látogatásukkor a helyszínen kérés nélkül bemutatnak. Szociális segély és egyéb juttatások átadása ügyében sosem keresik fel a lakosságot személyesen. Ezen ügyintézések továbbra is az önkormányzati hivatalokban történnek.

Amennyiben az ismeretlen látogató ilyen, vagy hasonló ürüggyel érkezik, mindenképpen legyenek bizalmatlanok az idegennel szemben. Ne engedjék be lakásukba, jegyezzék meg az ismeretlen személyleírását, gépkocsijuk rendszámát és a gyanús látogatóról a lehető legrövidebb időn belül értesítsék a rendőrséget a 107-es vagy a 112-es ingyenes telefonos segélyhívók valamelyikén!

Kérjük, ezen tanácsokra hívják fel időskorú rokonaik, ismerőseik figyelmét is!   

 

Baja, 2014. 02. 20.                                                               Bajai Rendőrkapitányság