Hirdetés

2024. március 19. (kedd) József, Bánk

Baja

2014. 11. 20. 11:59:01

Baján járt Áder János

Az Eötvös József Főiskolán a tudomány ünnepe alkalmából rendezett konferencia záróelőadását Áder János, Magyarország köztársasági elnöke tartotta november 19-én este, a főiskola nagyelőadójában.

Az államfő előadásának témáját a klímaváltozás szolgáltatta. A zsúfolásig megtelt előadó hallgatósága megtudhatta többek között azt is, hogy a szén-dioxid-kibocsátás következményeiről hatására nő természetei katasztrófák száma.

Az előadó szerint olyan, hogy "fenntarható fejlődés" egészen egyszerűen nem létezik. Áder János azt mondta, hogy ezt a fogalomhasználatot csakúgy meg kellene vátoztatnunk, mint az ezzel kapcsolatos gondolkodásmódunkat.

Külön érdekességként enlítette meg, hogy a tudósok 25 év után az ózonréteg vastagodását figyelték meg, ami mindenképpen örömteli változás.

Nagy jelentőségűnek nevezte az Amerikai Egyesült Államok és Kína álta néhány nappal ezelőtt aláírt szén-dioxid-kibocsátás csökkentésről szóló egyezményt, hiszen ez a két nagyhatalom felelős a világ szén-dioxid-kibocsátásának 50%-áért.

"Mivel Baján vagyunk, készülnünk kell a klímaváltozás következtében fellépő áradásokra, ezek elhárítására és megelőzésére. Ebben az intézményben képezik azokat a vízügyi mérnököket, akiknek ezeknek a problémáknak a megoldásán kell törniük a fejüket"- zárta előadását Áder János köztársasági elnök, majd kérdésekre válaszolt.