Hirdetés

2024. március 19. (kedd) József, Bánk

Baja

2015. 06. 22. 11:05:28

Erdély 2015.04.13-04.17.

A „Határtalanul” program keretében a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Gimnáziumának negyvenegy tanulója, négy pedagógus kíséretében töltött öt napot Erdélyben.

2015. április 13-án, hétfőn reggel indultunk, Méhkerék településnél léptük át a magyar-román határt. Rövid idő múlva megérkeztünk Nagyszalontára, Arany János szülővárosába. Páratlan vendégszeretet által övezve megtekintettük az Arany Emlékmúzeumot és a nagy költő szülőházát. Rövid sétát is tettünk a városban, alkalmi idegenvezetőn – Nagyszalonta alpolgármesterének – köszönhetően megismerkedtünk a belvárossal, és láthattuk azt az iskolát is, amelyben tanult, majd tanított is Arany János.

A következő megállónk Kolozsvár volt. Itt gyönyörködtünk a főtérben, a Szent Mihály templomban, az ott álló Mátyás-szoborban, majd ellátogattunk „igazságos” királyunk szülőházához. Késő este érkeztünk meg szálláshelyünkre, Székelyudvarhelyre, az Eötvös József Szakközépiskola kollégiumába.

Kedden délelőtt vendéglátóink rövid, de annál érdekesebb előadást tartottak számunkra Erdélyről, Székelyudvarhelyől, iskolájukról. Ezt követően ellátogattunk a helyi Küküllő Hotelbe, majd sétát tettünk Székelyudvarhely belvárosában. Délután Parajd, Szováta és Korond szerepelt a programban. A világhírű sóbánya, a csodálatos Medve-tó és a korondi népművészet is szenzációs élményt jelentett a gyerekeknek.

A következő napon hosszú utazás után érkeztünk meg Tölcsvárra, ahol természetesen a várat néztük meg. Utunk ezután Sinaia településre vezetett, ahol körbejártuk a királyi nyári villát. Napunk Brassóban fejeződött be, ahol – a 17 éves Ambrus Mózesnek köszönhetően – utánozhatatlan idegenvezetés mellett tekintettük meg a város szépségeit, és tudtunk meg minden történelméről.

Csütörtökön Csíkszeredába, majd onnan Csíksomlyóra utaztunk. A hely szelleme mindenkit megérintett. Ezután gyönyörködhettünk a Gyilkos-tó, és a Békás-szoros szépségeiben is.

Pénteken hazafelé megálltunk Tordán, ahol – Brassóhoz hasonlóan – szintén élményszámba menő idegenvezetésben volt részünk, a sóbányában. Ez volt az utolsó programunk, este 11-kor értünk haza.

Összegezve elmondhatom minden résztvevő nevében, hogy csodálatos öt napot töltöttünk Erdélyben. Barátságos vendéglátásban volt részünk, bárhova mentünk kedvesen fogadtak bennünket. Gyermekeink is készültek idegenvezetéssel, tehát utunk teljességgel megfelelt a tanulmányi kirándulás kritériumának. Többen most voltak először a trianoni határon túl, így nem csak idegenforgalmi látványosságként tekintettek a látottakra, hallgatták az információkat, hanem történelmi ismereteiknek megfelelően, vagy éppen azokat gyarapítva, lelkileg is értékelték a tényt, hogy Bajától 650 km-re is élnek magyarok.