Hirdetés

2024. március 19. (kedd) József, Bánk

Baja

2017. 08. 04. 14:16:12

Távvezetéki rekonstrukciós munkák a Baja Energetika Kft-nél, az Újvárosi lakótelepen

A városi és Petőfi-szigeti hálózaton túl jelenleg három hőközpontot szolgál ki a fűtőmű, a Kodály, Csónak és Duna utcai központokba ún. primer vezetéken jut el a hő, amit hőcserélőn ad át a szekunder hálózatnak. Ezekből a központokból tehát a 35-40 éves, korszerűtlen, hiányos szigetelésű szekunder vezetékeken jut el a hő a házakhoz, ott a régi módi szerint van egy gépészterem, ahol lehetett állítani a vízmennyiséget, ezzel szabályozva a radiátorokhoz jutó mennyiségét. A hőcsere természetesen energiaveszteséggel jár, ennek mértéke sokféle paramétertől függ, még egy jó hatásfokkal működő rendszer esetében is 5-10 %-os veszteséggel kell számolni. Ezen felül van még a jelentősebb hálózati veszteség is. Jó tíz éve megkezdődött a városban a panel épületek korszerűsítése, ennek részeként a homlokzati szigetelések, nyílászáró cserék mellett a gépészetet is korszerűsítették, ezekben a házakban létrejött még egy kör, az újabb hőcserélőn a szekunder körön érkező melegvíz energiáját vették át és osztották tovább a lakásoknak

 

Ma már a többség az ilyen korszerűsített és hatékonyabb energiafelhasználású távfűtött lakásban él, csupán a rendszer negyede őrzi az eredeti állapotot. Ez azonban meghatározza az egész rendszer szabályozhatóságát, működését. Ezen épületektől függ a szekunder körön lévő melegvíz hőmérséklete is. A korszerűsített szakaszon elég lenne a 80-85 Celsius fok a primer rendszeren, de az át nem alakított épületek miatt adott esetben 100 C-fokos vizet kell cirkuláltatni. Ez az igazi hőveszteség, amikor nagy tömegű és extrém meleg vizet kell cirkuláltani.

A fejlesztés másik fontos körülménye, hogy a hatósági ár bevezetésével együtt a szolgáltatót arra kötelezi a jogszabály, hogy bizonyos nyereségszint fölötti eredményét energiahatékonysági beruházásra kell költenie vagy az így keletkezett pénzt vissza kell fizetnie. A Baja Energetika Kft-nél 2014 óta 130 millió forint halmozódott fel ilyen célra, közben már évek óta folyt a szakmai előkészítés, a lehetséges megoldások keresése.

2015-ben kezdődött meg a felújítás terveztetése, a képviselő-testület áprilisi jóváhagyása után májusban írták ki a közbeszerzést, a munkálatokat pedig július közepén kezdték meg. A kiadások harmadát a földmunkák teszik ki, a nagyobb részt az új csövek, a precízebb szabályozást biztosító rendszer kiépítésére fordítja a távhőszolgáltató.

Jellemzően két lépcsőházhoz, 30 lakáshoz tartozik egy gépészterem, ahol fogadják és szabályozzák a távhőt. Ahol eddig még nem építettek ki ilyent a lakók, ott most a távhőszolgáltató teszi meg ezt, és ezzel megszüntethető a szekunder kör, azaz a fűtőműtől közvetlenül a házakhoz érkezik majd a primer köri melegvíz. Eszerint tehát megmarad a primer kör, a szekundert pedig a most folyó felújítást követően ebbe integrálódik. Az intézményi épületeknél – Városi Uszoda, Turisztikai Központ, Kollégiumok, Polgármesteri Hivatal, MNÁMK, Újvárosi iskola, Földhivatal épülete, NKE Központi épület - már most is így törtéik.

2017. évben a Duna utca eleje, a Varsa, Csónak, Kodály és az Oltványi utca rendszere újul meg, azaz a Csónak és Kodály utcai hőközpont körzete, jövőre a Duna utca fennmaradó szakasza és a Kölcsey utca. Szeptember közepére jó lenne végezni a munkákkal, hogy a fűtési szezon kezdetére már a próbaüzemekkel is végezni tudjon a távhőszolgáltató.

A távvezetéki feltárás méterről-méterre tartogat meglepetéseket. Nem csak az a meglepetés hogy milyen a szigetelés, hanem az is, hogy néhány helyen nincs is. Akadnak olyan helyek, ahol akár még 10-20 évig használható csöveket találunk, de cserélünk, mert 35-40 éve vanak a felszín alatt. Előfordul, hogy ún. hernyó szigeteléssel van körbetekerve a cső, annak a tömörítése a legóvatosabb megfogalmazás szerint igencsak váltakozó.

Az előzetes számítások, kalkulációk szerint 8 év alatt megtérülhet a beruházás, egy sokkal jobban szabályozható, a külső körülményekre rugalmasabban reagáló, hatékonyabb energiafelhasználással működő rendszer jön létre.

A Kodály, Csónak, Duna utcai hőközpontok nem szűnnek meg, a használati melegvíz itt készül még egy ideig, ám ennek megváltoztatása is tervezett a következő években. Az elképzelés szerint idővel ezt a feladatot is – kisebb átalakításokkal – elláthatnák a házaknál meglévő, illetve most kialakítandó hőközpontok. Így tömbönként állítaná elő a melegvízet a távhőszolgáltató, és sort keríthetnének a cirkulációs vezetékek cseréjére, a régiek helyére műanyag csövek kerülhetnének. Erre már több példa is van a lakótelepen, legutóbb a Kodály utca egyik épületénél történt cirkulációs vezeték cseréje a Kft. részéről a távhőszolgáltatás javítása céljából.